Начало > Uncategorized > 5-те неща, които липсват на доброволеца

5-те неща, които липсват на доброволеца


Доброволците, които са били в чужда държава за по-дълъг период от време имат някои моменти, когато наистина искат да си бъдат вкъщи. Да се наслаждават на малките неща, с които са свикнали и от които са се отдалечили по време на доброволческата служба.

„Когато си вкъщи на топло ти се иска приключение; когато си на проключение ти се иска да си вкъщи на топло“ – Тортон Уайдер.

След като мине първоначалната еуфория, след началото на проекта, идва периода на носталгията. На доброволеца, започва да му липсва дома, приятелите, езика… Дори и да се чувства комфортно в средата, новите приятели и новата организация, неизбежно се стига до този момент.
Ключов момент тук е дали доброволеца ще преодолее тази носталгия и ще свикне с раздялата с дома или ще почне да събира багажа и да се разтърси за следващия самолет.
Всеки е различен и постъпва различно в определени ситуации, но има някои общи неща, които липсват на доброволците по време на техните проекти, независимо в коя държава се намират – дали е развито западно общество или държава от Третия свят:

Семейство и приятели – естествено това, което ни липсва най-много в чужда държава са хората с които сме свикнали. Дали ще са мама и тате; гаджето; кучето/котката; брат или сестра. Всички сме свикнали тези „дадености“, да са близо до нас във всеки един момент. Дори и тези, които не живеят с родителите си, знаят че дома е най-много на няколко часа път и винаги можеш да усетиш домашния уют. Особенo на дати, свързани със семейството – празници, рожденни дни, сватби и погребения… Дори и приятелствата, които доброовлеца създава по време на проекта си, не могат да се сравнят с тези които са градени с години. Скайп помага, да се преодолее част от тази дистанция, но си остава един метален звук, идващ от металната кутия…

Храната – кой не обича лютеница и сирене, шопска салата с една ракия или пък пататник с кисело мляко?!
Ясно, че повечето от нас обичат да си похапват от гореизброените. Имате ли представа, каква част от храната с която сме свикнали, може да се намери в чужбина? В зависимост от държавата, в която се намирате, можете (или не можете) да откриете нещо типично българско, но като цяло ще ви се наложи да свикнете с местнатя кухня и до оставите носталгията по компотите на баба. Опитвайте от всичко местно – само така може да разберете кулинарната култура на държавата в която сте.

Културата – Да се докоснеш до културата на чужда държава е едно от най-големите предизвикателства на доброволеца. Да видиш как хората празнуват и се веселят, как общуват и се държат един с друг. Тук винаги идва момента на съпоставянето. „Това ако беше в България…“; „Тоя ако така говори с куките…“; „Тоя лебед, ако беше в Западен парк…
Да, ама не! Не сте в България, нито пък „лебеда е в Западен парк“, че да го мислим. Започнете да изучавате навиците и привичките на местните, и се съобразявайте с тях. Защото, ако в България е ОК едно нещо, то може да носи обратен знак в друга държава. Примери много, само се замислете колко псува българина (нечия майка, най-често) и как това държание би изглеждало в някое малко католическо селце в Ю. Италия например… Изучаването на езика е най-добрия начин да се докоснете до културата на страната. Надер с езика, музиката и филмите също помагат да се интегрира доброволеца.
Знаете ли, че всеки доброволец, по време на ЕДС проекта му, изучава местния език, като посрещатата организация е длъжна да осигури учител и учебници на доброволеца.

Обществен транспорт – услугата, която ползваме често и не се и замисляме много върху това. Особено за тези, които живеят в големи градове и трябва да ползват по няколко пъти на ден този вид транспорт. Приемаме го като даденост и знаем кой рейс на къде води, коя спирка след коя следва и т.н. На новото място обаче всико е различно – табели, рейсове, трамваи. Кой на къде води не се знае и дори картата на градския транспорт изглежда като ребус. Добре е да се информирате особеностите на местни транспорт – става ли гратис и колко е глобата ако ви пипнат и т.н.

Леглото – да леглото! Леглото, с което сте свикнали и ще трябва да се разделите и с него. По време на доброволческата служба ще сменявате не едно и две легла. Ще спите в новия ви дом на ново легло, по разните тренинги ще спите в хостели или хотели. Сами или съквартиранти, на гости на други доброволци или при нови приятели – свикнете с мисълта, че много далеч от вас има едно празно легло със студени чершафи, които ви очакват!

Няма как да усетите всичко това, освен ако не го изпитате.
Знам, че някои неща звучат страшничко. Да, така е!

Който го е страх от мечки, да не ходи в гората!
Който го е страх от нови хоризонти, да си стои в кутийката и чете подобни историйки…

Внимавайте какво ще си пожелаете, защото най-вероятно ще се сбъдне!

Porta.bg

Advertisements
Категории:Uncategorized
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: