Начало > Uncategorized > Програма „СТАРТ НА КАРИЕРАТА“

Програма „СТАРТ НА КАРИЕРАТА“


• Ключов момент при създаването на възможности за младите хора да намерят своето място в обществото, да постигнат икономическа независимост и да се развият, е намирането на подходящо работно място. Обществото следва да предлага възможности за реализация на пазара на труда на младите хора, за предотвратяване на продължителната безработица, маргинализацията и социалното изключване. Чрез реализиране на различни възможности за младите хора за достъп до пазара на труда, се допринася за постигането на социална кохезия. Това от своя страна е предпоставка за постигането на икономически растеж.

Основната цел на Програма "СТАРТ НА КАРИЕРАТА" е да бъдат осигурени възможности за придобиване на трудов стаж на безработни младежи, завършили средно или висше образование, с цел улесняване на прехода между образование и заетост.

Програмата се реализира в два компонента:

1. Обект на Компонент 1 са младежи до 29 г. без трудов стаж по специалността, които са завършили висше образование (дипломирани) и са регистрирани в дирекциите „Бюро по труда”; Работодатели по Компонент 1 са публични администрации – централните ведомства, включително второстепенните им разпоредители с бюджетни кредити и техните териториални поделения, които са от администрацията на изпълнителната власт, съгласно чл. 36 от Закона за администрацията, областните и общинските администрации.

2. Обект на Компонент 2 са младежи до 24 г. завършили професионално образование през последните 24 месеца, без трудов стаж по професията, по която са придобили квалификация, и регистрирани в дирекциите „Бюро по труда”. По Компонент 2 работодателите са от частния сектор.

Повече за принципите за реализация, отговорните инститиции и финансиране можете да откриете на http://www.az.government.bg/Projects/Prog/Mladeji/Frame_Mladeji.htm, а измененията по Програмата със Заповед № РД 01-26 от 19.01.2011 г. на министъра на труда и социалната политика на адрес http://www.mlsp.government.bg/bg/projects/startkariera.htm .

• Eкипът на МАСИ, България

/Младежка асоциация за стопанска инициатива/

Пламен Петров

Областен Съвет на БЧК

ул. "Цар Освободител" № 143

град Шумен 9 700

+359 889 42 55 55

+359 899 55 03 88

shumen@redcross.bg

plamen00@gmail.com

http://www.shumenredcross.blogspot.com/

EURODESK BG 024

Advertisements
Категории:Uncategorized
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: