Начало > Uncategorized > Презерватирай се с „Love.net”

Презерватирай се с „Love.net”


Във връзка с отбелязването на Световния ден за борба срещу СПИН – 1 декември 2011 г., клуб „Връстници обучават връстници” към БЧК Шумен кани местната общност на безплатна прожекция на филма „Love.net”, която ще се състои на 1 декември от 20.00 часа в кино „Херсон” – гр. Шумен. По-рано през деня млади доброволци на БЧК Шумен ще разпространяват сред граждани презервативи и антиСПИН флеари. Пред кино „Херсон” ще бъде издигната червена пандела от балони – символ за съпричастност към заразените с вируса ХИВ по света.

Събитието е част от националната антиСПИН кампания под мото „Презерватирай се”, организирана за осма поредна година от Програма «Превенция и контрол на ХИВ/СПИН» към Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария в партньорство с неправителствени организации, РЗИ, общини и медии. Кампанията ще протече в три ключови етапа, свързани със Световния ден за борба срещу СПИН – 1 декември, Деня на влюбените – 14 февруари и Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, който се отбелязва в третата неделя на месец май.

Тази година кампанията е насочена към популяризиране на безрисковото сексуално поведение, употребата на презервативи, както и към толерантното отношение към хората, живеещи с ХИВ/СПИН. Мотото на кампанията е отново «Презерватирай се!», като по този начин се опитваме да провокираме и да напомним, че постоянната и правилна употреба на презервативи е ефективен начин за предпазване от ХИВ и други сексуално преносими инфекции.

Данните за разпространението на ХИВ инфекцията по света са все така алармиращи. Според последни изчисления на Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) 33.3 милиона души живеят с ХИВ към края на 2010 г., а между 25–33 милиона души са починали от болести, свързани с ХИВ инфекция. Около 7 100 души се инфектират ежедневно с вируса на имунната недостатъчност. Най-бързо епидемията се разраства в Източна Европа, Централна Азия и Северна Африка. Половите неравенства са измежду главните пречки пред адекватния отговор на ХИВ/СПИН. 26% от новоинфектираните лица в глобален план са момичета на възраст 15-24 години – вирусът на СПИН е основната причина за смъртта на много млади жени в репродуктивна възраст.

plakat_HIV (2).jpg

Advertisements
Категории:Uncategorized
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: