Начало > Uncategorized > ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ И ОБУЧЕНИЕ

ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ И ОБУЧЕНИЕ • НОВО: Възможност за финансиране на проект от Фондация „Мoят град“

  Краен срок: 1 март 2014 г.
  Фондация „Моят град“ открива конкурс за набиране на проекти за облагородяване на градската среда в гр. София, на стойност до 5 000 лв. Всеки социално ангажиран гражданин или фирма могат да участват със своята идея. Срокът за набиране на проекти е от 01.02.2014 до 01.03.2014. Ето и няколкото лесни стъпки, с които можем да подобрим света около нас:
  1. Имате идея за облагородяване на средата, в която живеем и търсите подкрепа за нейната реализация
  2. Попълвате формуляра на нашата интернет страница http://www.mycityfoundation.org , в секция „Предложи проект“
  3. Ние оценяваме вашите предложения по следните критерии:
  3.1. Съответствие с целите и мисията на Фондацията – тежест 25%;
  3.2. Влияние на проекта върху хората (минимален брой засегнати – 100 човека) – тежест 25%;
  3.3. Бюджет за изпълнение на проекта (до 5 000 лв) – тежест 20%;
  3.4. Срок за изпълнение на проекта (до 1 година) – тежест 15%;
  3.5. Създаване на предпоставки за доброволчески труд (минимум 5 доброволци) – тежест 5%;
  3.6. Минимални разходи за поддръжка по проекта след неговата реализация – тежест5%;
  3.7. Наличие на основен спонсор за реализацията на проекта (физическо и/или юридическо лице) – тежест 5%.
  4. Избираме трите проекта, събрали най-много точки съгласно горепосочените критерии и ги публикуваме на нашата Facebook страница http://www.facebook.com/mycityfoundation
  5. Гласувате за предпочитания от Вас проект в рамките на един месец
  6. Ние осигуряваме до 50% от средствата, необходими за реализация на проекта, събрал най-много гласове
  7. ЗАЕДНО събираме останалата част от средствата, реализираме проекта и правим света около нас по-приятен за живеене.
 • НОВО: Копнеж за илюстрации на „За спасяването на света“
  Краен срок: 13 април 2014 г.
  Фондация „Човешката библиотека“, Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“ и списание „Тера фантастика“ канят всички художници на възраст от 13 до 27 години в новия Копнеж за илюстрации на „За спасяването на света“.
  „За спасяването на света“ е тринадесетата книга в поредица „Човешката библиотека“ – антология, която събира близо 50 български фантастични истории от последните 50 години, до една избрани заради силата си да ни размислят, развълнуват, навярно дори… променят?
 • НОВО: Конкурс за Space Camp
  Краен срок: 17 февруари 2014 г.
  Космически център – Турция (Space Camp Turkey) e космически център за обучение, намиращ се в гр. Измир,Турция. Програмите са адаптирани за деца и младежи на възраст от 9 до 15 години, с интереси в областта на астрономията, физика, математика, технологиите, биологията и всички други науки.
  В света има едва три подобни центъра, като в Европа и съседните държави SPACE CAMP Turkey e единственият, функциониращ учебно-треноровъчен лагер. Той е създаден по модел на NASA през 2000 година от г-н Кая Тунджар и съпругата му, г-жа Мери Милс Тунджар.
  Космическият център провежда обучителни програми от април до септември, като от основаването му до момента през програмите му са преминали над 15 000 участници.
  От българска страна, национален координатор за програмите на Space Camp Turkey е „Център за творческо обучение”. Сътрудничеството на двете организации стартира през 2004 година, от тогава, ежегодно се излъчват български участници и отбори от цялата страна. До 2013 година в програмите на Space Camp Turkey са взели участие повече от 550 деца и младежи от България.
  Програмите на космическия център дават възможност на участниците да работят със съвременни технологии и тренажори в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията. Провеждат се занятия по конструиране на ракети, управление на космически совалки, термодинамика и много други. Участниците обличат астронавтски костюми, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка и много други. Програмата е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени тренери и специалисти. В програмите на космическия център участниците могат да се срещнат с истински космонавт или астронавт, специалист за подготовка полетите или ракетен инженер. След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.
  През 2014 година Център за творческо обучение ще подготви и изпрати четири групи ученици от по 20 участници всяка и 1 група от 20 учители, които ще се включат в международната космическа седмица.
  Ето темите и изискванията за конкурса през 2014 г.:
  Теми за ученици Space Camp Turkey 2014 година. Конкурсни теми за учителски курс Space Camp Turkey 2014 година. Изисквания:
  – Да не се надвишава броят думи.
  – Есетата да съдържат информация за обратна връзка.
  – Контакти само на децата участници, без посочен родител или училище, не се приемат.
  Темите изискват от вас да размишлявате, да демонстрирате запознатост, да покажете отношение към проблемите на Света и да бъдете себе си. Не е малко значението на вашия стил, на споделеното преживяване и на формата, която сте избрали, за да ни убедите, че сте съпричастни към проблеми, че високо цените активността, че искрено вярвате в сътрудничеството, изградено върху доверие и уважение. Всяко есе, което дава малка частица от вас, е важно и значимо.
  Срокове:
  До 17. 02 – Първи тур – изпращане на есета
  До 17. 04 – Втори тур – Подбор по документи и превод на есета на английски език, ако е необходимо
  Дати на програмите:
  22 – 29 юни 2014
  13 – 20 юли 2014
  20 – 27 юли 2014
  10 – 17 август 2014
 • НОВО: Конкурс за детска рисунка “С Ян Бибиян и дяволчето Фют на Луната“
  Краен срок: 14 февруари 2014 г.
  По повод 80-годишнината от първото издание на книгата на Елин Пелин "Ян Бибиян на Луната" Националният литературен музей със сътрудничеството на Фондация "Моят музей" обяви конкурс за детска рисунка на тема:
  "С Ян Бибиян и дяволчето Фют на Луната"
  – Възрастови ограничения – няма
  – Размер на картините – по Ваш избор
  – Материали за рисуване – по Ваш вкус
 • НОВО: Конкурс за кратък фантастичен разказ на името на Агоп Мелконян
  Краен срок: 10 март 2014 г.
  Електронно списание „Сборище на трубадури“ и семейство Мелконян, за трета поредна година обявиха Конкурс за кратък фантастичен разказ по повод годишнина от рождението на Агоп Мелконян.
  Очакваме разказите ви в обем до 1000 думи, написани на кирилица, шрифт Times New Roman, размер на шрифта 12, във формат .odt, .doc или .rtf.
  Жанр – всичко, включващо фантастични елементи – научна фантастика, фентъзи, ужаси, психологическа фантастика, магически реализъм и др.
  Допуска се един разказ от автор.
  Участващите разкази трябва да са авторски, непубликувани под каквато и да е форма (на хартия, в Интернет, под формата на аудио и/или видео).
 • НОВО: Конкурс АГОРА 2013
  Краен срок: 23 февруари 2014 г.
  Конкурс АГОРА стартира петото си издание за най-успешна инициатива за общностно развитие, реализирана от читалище, с нов регламент.
  В конкурса могат да участват читалища от цялата страна, реализирали самостоятелно или в партньорство проекти, кампании или инициативи за развитие на своята общност. Кандидатурата трябва да посочва реален и видим резултат постигнат през 2013 г., независимо че може да е започнала и в предходна година. Всяко читалище може да участва в конкурса с неограничен брой предложения, като сред финалистите може да бъде само едно от тях.
  Конкурсното жури ще излъчи 5 финалиста измежду кандидатстващите инициативи в пет категории за развитие на местните общности в областите:
  – Общност в развитие;
  – Солидарност и хуманност;
  – Изкуство и култура за развитие;
  – Перспективи за израстване;
  – Най-продуктивно партньорство.
  Победителят в конкурса ще бъде избран измежду тях с прекия вот на аудиторията по време на официалната церемония, която ще се проведе на 14 март 2014 г.
  Конкурсът ще отличи читалища, които с участието на гражданите са подпомогнали развитието на своите общности, мотивирали са местните хора за решаване на общностни проблеми, подкрепа на каузи, социални иновации, благотворителност, доброволчество. Това са онези читалища, изпълняващи изначалната си роля на обединителен център на местните хора, активни и иновативно мислещи.
 • НОВО: XII фестивал на камерния танц – Хасково, 26 и 27 април 2014
  Краен срок: 10 април 2014 г.
  Фестивалът се организира от ОП "Младежки център" и Община Хасково.
  Направления:
  – Български народни танци
  – Класически танци
  – Характерни танци
  – Съвременни танци (без улични танци)
  Възрастови групи:
  – Първа група: до 8 години;
  – Втора група : 9 – 11 години;
  – Трета група: 12 – 15 години;
  – Четвърта група: над 16 години
  За повече информация:
  Тел. 038/664358, 0889/404415
 • НОВО: ХІ Международен фестивал на православната музика „Св. Богородица – Достойно есть” – Поморие, 11 – 15 юни 2014
  Краен срок: 10 март 2014 г.
  Участие в ХІ Международен фестивал на православната музика „Св. Богородица – Достойно есть”в гр. Поморие могат да вземат български и чуждестранни хорове, камерни формации (професионални или любителски състави), детски хорове, клиросни певци и свещеници. Всички изпълнения от фестивалната програма ще бъдат пред публика в храм ”Рождество на Пресвета Богородица” в гр. Поморие.
  Категории:
  1. Православни църковни хорове – които редовно участват в православни богослужения и членовете им не са повече от 36 певци.
  2. Източно пеене – могат да участват клиросни певци и/или свещеници, както и камерни формации.
  3. Смесени и еднородни хорове или вокални ансамбли – неангажирани постоянно в богослужения и които включват не повече от 36 изпълнители.
 • НОВО: Конкурс за концепция "Алея на Европа"
  Краен срок: за регистрация за участие и задаване на въпроси – 14.02.2014 г.; за предаване на предложения от участниците – от 15.02.2014 г. до 24.02.2014 г.
  Във връзка с предстоящото честване на Денят на Европа – 9 май 2014г, Представителството на Европейската Комисия в България с партньорството на Столична община възнамерява да изгради „АЛЕЯ НА ЕВРОПА”, която по иновативен начин да запознава жителите и гостите на град София с политиката на Европейския съюз, правата и задълженията на нейните граждани, както и с интересни природни и културно-исторически факти от държавите членки.
  Право на участие в конкурса (със статут на водещ проектант) имат всички правоспособни архитекти и ландшафтни архитекти, които са се регистрирали за участие.
 • НОВО: Европейска награда за превенция на наркотиците
  Краен срок: 30 март 2014 г.
  Наградата се връчва на успешни проекти за превенция, реализирани от млади хора в рамките на държавите, включени в Съвета на Европа или Средиземноморската мрежа за сътрудничество по наркотичните зависимости (Mednet). Наградените проекти са три, като всеки от тях получава по 5 000 евро.
  Основните изисквания са:
  1. Проектът да е реализиран от млади хора, като те участват не само като негови изпълнители, но и създават неговата концепция и ръководят изпълнението му.
  2. Проектът трябва да тече в момента на кандидатстване или да е приключил наскоро.
  3. Фокусът на проекта да е насочен към превенция на зависимости ( наркотици, алкохол, тютюн). Проектът може да си поставя и други приоритети, например здравословен начин на живот/ повишаване физическата активност на младежите и тн., но задължително трябва да има връзка с проблема за зависимостите.
  4. Организацията или групата, която кандидатства ( няма изисквания да е неправителствена организация, може и неформална група, клас и тн.) трябва да има "формална структура".
  5. Методите и средствата на проекта трябва да се отличават с иновативност и оригиналност.
 • НОВО: Отворена покана за участие в седмото издание на "Видеохолика"
  Краен срок: 1 юни 2014 г.
  Седмото издание на международния видео арт фестивал "Видеохолика 2014" обяви отворена покана за участие.
  Събитието ще се проведе в периода 1 – 7 август в град Варна. То ще бъде съпътствано от международен дискусионен панел по проблематиката и възможностите за алтернативна видео арт дистрибуция и създаване на он-сайт архив на видео изкуство у нас.
  Инициативата има три категории: видео арт, късометражно кино и анимация. Ще се присъдят общо четири награди – за първо, второ и трето място, както и награда за млад български автор. Първенецът във фестивала ще получи парична награда в размер на 1000 евро.
 • НОВО: Национален конкурс за студентско есе
  Краен срок: 30 март 2014 г.
  Клуб "Финанси" при Икономически университет – Варна организира национален конкурс за студентско есе. Право на участие имат всички студенти в акредитираните висши учебни заведения в България.
  Темите на конкурса са общо три:
  – "Всички модели са грешни, но някои са полезни" – Защо използваме модели в икономиката?
  – "Често е рационално да не си съвсем рационален" или за рационалното поведение на икономическите агенти;
  – Защо инвеститорите бягат от България?
  Желаещите да участват трябва да изпратят авторско есе по една от зададените теми до пет страници.
 • НОВО: Конкурс за есе търси решение на бедността
  Краен срок: 10 март 2014 г.
  "Могат ли и как бедните страни да станат богати?"- това е темата на конкурса за студентско есе, организиран от Българската макроикономическа асоциация.
  Кандидатите трябва да покажат много добри познания за българската и световната икономика, да използват и цитират подходяща литература, както и да демонстрират оригинален стил и убедителност на изложението.
  Есетата могат да бъдат написани на български или на английски език. Трябва да са с обем до 20 000 знака, включително интервали, библиография и приложения.
  Победителят ще получи еднократна стипендия за обучение в размер на 750 лв. Той ще има възможност да представи своето есе на конференция на Българската макроикономическа асоциация през 2014 г.
 • НОВО: Европейска награда за превенция на наркотиците
  Краен срок: 30 март 2014 г.
  Европейската награда за превенция на наркотиците се присъжда на иновативни местни проекти, които се ръководят от млади хора.
  Тя се връчва на успешни инициативи за превенция, реализирани в рамките на държавите, включени в Съвета на Европа или Средиземноморската мрежа за сътрудничество по наркотичните зависимости.
  Награждават се три проекта, като всеки от тях получава по 5 000 евро.
  Основните изисквания са проектът да е реализиран от млади хора, те трябва да участват не само като негови изпълнители, но и като автори на концепцията и ръководители на изпълнението му. Проектът трябва да тече в момента на кандидатстване или да е приключил наскоро.
  Фокусът трябва да е насочен към превенция на зависимости – наркотици, алкохол, тютюн.
 • НОВО: Конкурс за наградата "д-р Илко Ескенази" за млади хора до 30-годишна възраст
  Краен срок: 11 април 2014 г.
  Международната фондация "Св. Св. Кирил и Методий" и мемориален фонд "Д-р Илко Ескенази" обявиха Десетия годишен конкурс за присъждане на наградата "Д-р Илко Ескенази".
  Конкурсът ще отличи и награди по един писмен труд в областите "Право" и "Икономика", свързан с членството на България в ЕС. Представените разработки трябва да са съдържателни, да третират актуален проблем, свързан с правото и политиките на ЕС и на Република България.
  В надпреварата могат да участват юристи и икономисти, които не са навършили 35 години към 1 януари 2014 г., както и студенти в юридическите и икономическите специалности.
  Всяка от двете награди – за право и за икономика – се състои от парична награда в размер на 2500 лв. и грамота. Комисията има право да присъди и до 3 почетни грамоти във всяка от двете области. Трудовете могат да бъдат и публикувани, но не по-рано от май 2012 г.
 • НОВО: Конкурс „Сияйните звезди на Европа”
  Краен срок: 1 май 2014 г.
  Представителството на ЕК в Люксембург организира този конкурс, за да покажете пожеланието си за Европа във видеоклип с продължителност под 90 секунди!
  Могат да участват хора от всички възрасти и краища на планетата.
 • НОВО: Комисия “Фулбрайт” обявява конкурси за следните стипендии през учебната 2015-16 година
  Краен срок: 7 май 2014 г.
  – Стипендии “Фулбрайт” за преподавателска и изследователска дейност (5 месеца)
  – Стипендии “Фулбрайт” за магистърски и докторски програми (10 месеца) испециализации (до 6 месеца)
  – Съвместна стипендия за магистри по бизнес администрация “Фулбрайт – Бизнес колеж Прайс към университета на Оклахома” (2 години)
  – Съвместна стипендия за магистърски програми “Фулбрайт – Институт Благодарност към Скандинавия” (10 месеца)
  – Стипендия “Хюбърт Хъмфри” за специалисти в държавния и частния сектор(10 месеца)
  – Стипендия за развитие на гражданското общество (3-5 месеца)
 • НОВО: Бургаски клуб търси име и лого – Покана от Клуба на почитателите на руската култура и изкуство
  Краен срок: 15 март 2014 г.
  Новосформираният Клуб на почитателите на руската култура и изкуство в Бургас обявява конкурс за оригинално име и емблема (лого).
  Клубът е с отворен характер, в него може да участва всеки с отношение към руската култура и душевност – като посетител на сбирките, концертите, семинарите и другите прояви, или като активен участник (организатор, изпълнител, лектор и др.) при реализиране на дейностите му.
 • НОВО: Видео конкурс "Ние сме Европа…всеки ден"
  Краен срок: 10 март 2014 г.
  Какво те прави горд да бъдеш европеец? Как живееш живота си като европейски гражданин? Представи това в кратко видео пред Европейската комисия и можеш да получиш парична награда!
  Ако си нетърпелив да споделиш своя житейски опит в рамките на ЕС, този конкурс е създаден само за теб. Трябва да си физическо лице на възраст над 18 години. В конкурса също така могат да участват продуцентски фирми. Трябва само да представиш своя проект преди 10 март 2014г. и можеш да бъдеш един от тримата победители, споделящи награда от 10 000 евро.
  За творческо вдъхновение: помисли за определена дата, на която се е случило важно събитие в историята на ЕС и направи сравнение с това, какво означава това събитие за теб, и как то се е отразило на личния ти живот. Създай видео микс с твои събития и значими събития за ЕС. За тази цел имаш пълен достъп до базата данни на видео и фотографски снимки на Аудиовизуалната библиотека на Европейската комисия и на ООН. Там можеш да откриеш и откъси онлайн новини. Успех и не забравяй, че ние сме Европа, всеки ден!
  Награда: 10 000 евро
 • НОВО: ПОКАНА ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРЕДЛОЖЕНИЯ — EACEA/05/14
  Програма Erasmus+
  Сътрудничество с гражданското общество

  Краен срок: 17 март 2014 г.
  Целта на настоящата покана е да предостави структурна подкрепа, наречена оперативна субсидия, на европейски неправителствени организации (ЕНПО) и общоевропейски мрежи, действащи в областта на образованието и обучението или в областта на младежта и насочени към следните общи цели:
  — повишаване на осведомеността на участниците относно европейските програми за политики в областите на образованието, обучението и младежта, и по-специално относно „Европа 2020“, „Образование и обучение 2020“, „Стратегията на ЕС за младежта“ и други програми за политики в съответните сектори;
  — повишаване на ангажираността и сътрудничеството на участниците с публичните органи за осъществяване на политиките и реформите в областите на образованието, обучението и младежта, и по-специално на препоръките за отделните държави, отправени в рамката на европейския семестър;
  ПАРТИДА 1: Сътрудничество с гражданското общество: Образование и обучение
  ПАРТИДА 2: Сътрудничество с гражданското общество: Младеж
  Настоящата покана за представяне на предложения е отворена за две категории субекти:
  — Категория 1: европейски неправителствени организации (ЕНПО) в областта на образованието и обучението или в областта на младежта;
  — Категория 2: общоевропейски мрежи в областта на образованието и обучението или в областта на младежта.
 • НОВО: EAC/S11/13 – Key Action 1 : Large Scale European Voluntary Service events Еразъм+“
  Краен срок: Различни за различните действия
  Настоящата покана за представяне на предложения обхваща следните действия от програмата „Еразъм+“:
  Ключово действие 1 (КД 1) — Мобилност с учебна цел на физически лица
  – Мобилност на физически лица в областта на образованието, обучението и младежта
  – Съвместни магистърски степени
  – Мащабни събития, свързани с Европейската доброволческа служба
  Ключово действие 2 (КД 2) — Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики
  – Стратегическо партньорство в областта на образованието, обучението и младежта
  – Алианси на познанията
  – Секторни алианси на уменията
  – Изграждане на капацитет в областта на младежта
  Ключово действие 3 (КД 3) — подкрепа за реформиране на политиката
  – Структуриран диалог: Среща между младите хора и лицата, отговорни за вземането на решения в областта на младежта
  – Действия „Жан Моне“
  – Ръководители на катедри по програмата „Жан Моне“
  – Модули „Жан Моне“
  – Центрове за върхови постижения „Жан Моне”
  – Жан Моне подкрепа за институции и сдружения
  – Мрежи „Жан Моне“
  – Проекти „Жан Моне“
  Спорт
  – Партньорства за сътрудничество в областта на спорта
  – Европейски спортни събития с нестопанска цел
 • НОВО: Наближава крайният срок на Тринадесетия национален поетичен конкурс „Любовта е пиянство или пиянство от любов" за написване на стихотворение, посветено на 14 февруари – Ден на Св. Валентин и на Св. Трифон Зарезан
  Краен срок: 18 февруари 2014 г.
  Организатори: Община Силистра, Дирекция „Хуманитарни дейности”- Отдел „Култура”, и Литературно сдружение „Реката и приятели”
  Право на участие имат лица над 18 години.
  Конкурсът е анонимен. Желаещите да участват трябва да изпратят до 18.02. 2014 г. (валидна е датата на пощенското клеймо) голям пощенски плик, съдържащ:
  – едно непубликувано и напечатано в 3 екземпляра стихотворение;
  – малък, запечатан плик с лични данни: трите имена, адрес, e-mail, телефон за връзка с автора и кратка творческа биография (дата и място на раждане, публикации).
 • НОВО: European Youth Foundation: Грантове за международни младежки дейности
  Краен срок: 1 април 2014/ 1 октомври 2014/ 1 октомври 2015
  Кандидатите трябва да представляват международна неправителствена младежка организация или мрежа, национална или местна неправителствена младежка организация или мрежа, или неправителствени структури, участващи в работата с младежи, от държавите-членки на Съвета на Европа.
 • НОВО: Грантове на National Geographic Gives за млади изследователи
  Краен срок: текущ
  Young Explorers Grants (YEG) дава възможности на изследователи на възраст от 18 до 25 години да се занимават с изследвания, консервация и проучвания. Грантовете са в размер от 2 000 до 5 000 щ.д.
 • НОВО: Международни пролетни училища
  Краен срок: 2 март 2014 г.
  За да се засили гражданската активност в региона на Балканите, организацията Balkans, Let’s Get Up! осигурява възможности за участие в едно двете едноседмични Международни пролетни училища, където ще бъдат обсъждани актуални теми, аспекти на управлението на проекти, идеи за проекти. Тази година акцентите са:
  – "Екологичен активизъм: Обществото в движение" (22 април – 30-ти) и
  – "Ценностите на мира" (03 – 11 май).
  След приключването на обучението съществува възможност за безвъзмездна финансова подкрепа за проекти и участие в допълнителни обучения.
  Могат да участват младежите между 18-27 г. от: Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Косово, Македония, Черна гора, Румъния, Сърбия, Гърция и Словения.
  Работен език: английски.
Advertisements
Категории:Uncategorized
 1. Все още няма коментари.
 1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: