Начало > Uncategorized > Бюлетин на ИПИ

Бюлетин на ИПИ


Приходите ли са проблемът на пенсионната система?
Author: Десислава Николова / 03.04.2015
Детайлно разписаните предложения на МТСП са насочени основно към приходната част, а мерки за овладяване на разходите и запушването на пробойните в системата до момента няма. Обяснението е просто – предпочитат се лесните решения, чиято тежест ще се разпростре върху всички работещи. А последните не са организирана група и съответно трудно биха се противопоставили, когато е засегнат интересът им. За трудните решения явно отново ще трябва да почакаме.
Вместо по-високи разходи, да се намали дефицитът
Author: Калоян Стайков / 03.04.2015
Ако управляващите и/или опозицията не искат да се теглят нови заеми, да използват преизпълнението на приходите изцяло за намаляване на дефицита, така че да се забави, а в последствие и прекрати, трупането на нови задължения. По този начин и те, и ние, ще спим по-спокойно.
2014: Спад на безработицата и ръст на заетостта в българските региони
Author: Явор Алексиев / 03.04.2015
Ако благоприятните тенденции от 2014 г. се запазят, съвсем скоро няма да говорим за възстановяване, а за експанзия на пазара на труда. Новата експанзия ще има нужда от нови аргументи, между които образователна реформа, ревизиране на анахроничното трудово законодателство и подобряване на качеството на програмите за преквалификация.
Новият състав на КЕВР изпраща смесени сигнали
Author: Калоян Стайков / 03.04.2015
През изминалата седмица се състоя първото по рода си изслушване в парламента на кандидатурите на парламентарно представените партии за председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Избраните кандидати представиха своите концепции за дейността на регулатора и отговориха на въпроси на народните представители, а в техните изложения и отговори се чуха не само дългоотлагани реформи, но и озадачаващи заключения.
Вдигането на осигуровките до 2027 година
Author: Явор Алексиев / 03.04.2015
Ако се разграничим от мантрата, че част от осигуровките са „за сметка на работодателя“ и сравним просто разходите на последния, за да осигури заетост на едно лице и чистия доход, което това лице получава, излиза че за повечето работещи общата данъчно-осигурителна тежест през 2015 г. е малко над 33,6%. Предложенията на управляващите ще вдигнат този процент с близо 3 процентни пункта. По този начин от 2027 г. държавата ще лишава работещите от близо 36,5% от разходите, които работодателят прави за тях.
Ако бях главен прокурор (II)
Author: Красен Станчев / 03.04.2015
Ето какво бих направил по повод приписваните ми от новия, внесен на 31 март т.г. законопроект за изменение и допълнение на наказателно-процесуалния кодекс (НПК) – бих се възпротивил срещу духа и буквата на тази законодателна идея.
Покана от ИПИ: Летен семинар "Europe & Liberty”, Банско 2015
03.04.2015
Институтът за пазарна икономика, Фондация за свободата „Фридрих Науман” и Institute for Economic Studies – Europe за поредна година организират съвместно едноседмичен летен семинар в Банско (България). Семинарът ще се проведе от 12 до 18 юли 2015 г.
Advertisements
Категории:Uncategorized
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: